iraha

Kuinka säästää rahaa joulun aikaan?

Joulu tietää monelle ylimääräistä rahanmenoa. Lahjat, ruoat ja koristeet venyttävät budjettia ja huoli siitä, miten saa rahat riittämään, voi kasvaa suureksi. Olemme keränneet tähän parhaimmat vinkit siihen, miten voit säästää rahaa jouluna!

Osta lahjat hyvissä ajoin

Joululahjoihin menee helposti paljon rahaa. Sen vuoksi lahjoja kannattaa alkaa etsimään jo hyvissä ajoin ennen joulua. Viime tipassa tehdyt paniikkiostokset eivät yleensä tule edullisiksi eivätkä lahjatkaan välttämättä ole niitä kaikkein ilahduttavimpia. Joululahjoja voi ostaa jo etukäteen pitkin vuotta esimerkiksi erilaisista alennusmyynneistä tai Black Friday -kampanjoista. Lisäksi joulukuussa monet kaupat ja tavaratalot tarjoavat erilaisia alennuskuponkeja sekä fyysisiin myymälöihin että nettikauppaan. Periaatteessa mitään lahjaa ei kannata ostaa täydellä hintaa, vaan ensin kartoittaa mahdolliset alennuskoodit sekä eri nettikauppojen hinnat. Sama tuote voi olla myytävänä jossain toisessa kaupassa paljonkin edullisemmin.

Tee mahdollisimman paljon itse

Kaikkein eniten lahjaostoksissa säästää tietenkin tekemällä mahdollisimman paljon itse. Jos sinulla on taitoa esimerkiksi kutoa, leipoa, piirtää tai kirjoittaa, voit tehdä persoonallisia lahjoja pienelläkin budjetilla. Joululahjoiksi voi antaa vaikkapa itse tehtyjä jouluruokia, pipareita, joulukoristeita, villasukkia tai runoja. Nämä voivat jopa ilahduttaa lahjan saajaa enemmän kuin kaupasta ostetut valmiit lahjat. Jouluna moni käsistään kätevä säästää paljon myös valmistamalla itse omat perinteiset jouluruoat, kuten rosollit, erilaiset laatikot ja joulun jälkiruoat. Esimerkiksi itse valmistettu riisipuuro tulee paljon edullisemmaksi kuin kaupan valmispuuro. Myös kuusen koristeet on helppo tehdä itse. Nykyään kaupoissa on tarjolla jopa useamman kympin maksavia kuusenkoristeita, mutta niiden ostamisen sijaan voi valmistaa itse erilaisia koristeita jopa ilmaiseksi. Esimerkiksi keräämällä kuusen käpyjä kesällä ja kuivattamalla ne jouluksi saa kauniita käpykoristeita, joihin ei tarvitse lisätä kuin punainen nauha ja laittaa ne kuusen oksille roikkumaan.

Jaa joulun kustannukset

Yksi kätevä tapa viettää joulua edullisesti on juhlistaa sitä yhdessä isommalla porukalla. Esimerkiksi suvun tai kaveriporukan kesken vietettävä joulu säästää kaikilta rahaa, jos jokainen jouluaterialle tuleva osallistuu pienellä budjetilla yhteisen aterian valmistamiseen. Jokainen vieras voi tuoda mukanaan vaikka muutaman tarpeellisen asian, kuten glögin ja piparkakut. Myös joulukuusen voi hankkia yhteisellä budjetilla tai mikä parasta, ehkä jollain vieraista kasvaa sellainen ilmaiseksi pihallaan tai metsässään. Yhteinen joulu on muutenkin mukava perinne, josta jää varmasti muisteltavaa pitkäksi aikaa.

Laita myyntiin tarpeettomia tavaroita

Joulu on myös hyvää aikaa laittaa myyntiin vaikkapa vanhoja astioita, elektroniikkaa tai urheiluvälineitä. Monet etsivät lahjoja kirppiksiltä ja netin myyntisivustoilta, joten samalla kun pääset eroon itsellesi turhasta tavarasta, saat lisää rahaa itsellesi. Samalla myös joulusiivous hoituu kätevästi.

Hyvää joulua,
www.iraha.fi

Lainasumma

Takaisin maksettava määrä

Luottokorko

Lainanhoitokulut

Esimerkki luoton takaisinmaksusta: 500 euron luotto, laina-aika 30 päivää, takaisinmaksueriä 1 kpl, luottokorko 7.92€, lainanhoitokulut 5,00€, luottokustannukset yhteensä 12,92€. Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 512,92 euroa, lainakorko 19%, todellinen vuosikorko: 36,39%.

Muista, että laina on taloudellinen taakka. Arvioi lainatarpeesi perusteellisesti ennen lainatarjouksen hyväksymistä.